Zelftesten instructie

U bent op deze website terecht gekomen omdat u bent doorverwezen door uw werkgever om preventief een zelftest af te nemen. U bent een werknemer van een organisatie die vanwege de aard van de werkzaamheden op geen enkele mogelijkheid thuis kan werken. U bevindt zich – buiten uw eigen schuld om – in werksituaties waar de 1,5 meter onderlinge afstand moeilijk te hanteren is. Aan de hand van de informatie op deze pagina nemen wij u mee en begeleiden wij u om zelfstandig en op correcte wijze de zelftest af te nemen.

U word in drie duidelijke stappen door het hele proces meegenomen.

  1. Belangrijke informatie vooraf
  2. Het afnemen van de test aan de hand van de instructie video en tekst
  3. Het resultaat en hoe te handelen

1. Belangrijke informatie vooraf

Wat is een zelftest?

Een zelftest is een antigeentest die u volledig zelf uitvoert. U neemt dus zelf slijm af uit uw neus en analyseert dit direct zelf. Zelftesten zijn bedoeld als extra middel om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Door sneltesten te gebruiken kunnen besmettingen eerder opgespoord worden. De betrouwbaarheid hangt af van de afname. Volg de gebruiksaanwijzing en video onderaan de pagina dus goed op. U bent zelf verantwoordelijk om de test goed af te nemen. De uitslag is in maximaal 15 minuten na afname van het slijm bekend.

Waarom preventief zelftesten?

Preventief testen van mensen zonder klachten en zonder bekende blootstelling kan vroegtijdig besmettingen helpen opsporen en uitbraaksituaties voorkomen. Bovendien kunnen werkgevers hun werknemers een veiligere werkomgeving bieden door preventief te testen.

Wanneer niet preventief zelftesten?

De uitslag van een zelftest is minder nauwkeurig dan wanneer een professional de test afneemt. Zelftesten kunnen daarom niet gebruikt worden als men:
  • coronaklachten heeft;
  • dicht bij iemand met corona was;
  • terugkeert uit een hoog-risicogebied;
  • behoort tot een risicogroep;
  • werkt met of mantelzorger is van kwetsbare personen.
In alle voorgaande situaties wordt u geadviseerd om een test af te nemen bij één van de vestigingen van Speed Covid Test of andere testfaciliteit zoals de GGD. Bij de Speed Covid Test wordt u door een professional getest en worden er gevoeligere testmethoden gebruikt. De uitslag is dan betrouwbaarder.

2. Bekijk de onderstaande instructie video

En neem de test af volgens de onderstaande instructies.

1.

2.

3.

4.

Download bijsluiter in PDF formaat

Nederlandse handleiding
Engelse handleiding

3. Het resultaat

Het resultaat

Wanneer u de test hebt afgerond en een duidelijk resultaat heeft kunnen aflezen kunt u hieronder het  resultaat aanklikken.
Contact arts
Mochten er vragen zijn voor de uitvoering van de zelftesten of vragen bij een positieve uitslag, neem dan contact op met onze arts. U kunt ook een afspraak maken voor videobellen.
Is de uitslag van de zelftest negatief? Dan heeft u waarschijnlijk geen corona. Maar let op: een negatieve testuitslag is bij een zelftest minder betrouwbaar dan bij een test die door een professional is afgenomen.

Blijf dus voorzichtig en blijf u houden aan de basisregels tegen verspreiding van het coronavirus, zoals afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten. Blijf ook extra voorzichtig rondom mensen met een kwetsbare gezondheid.
Wanneer iemand een positieve uitslag heeft na een zelftest, moet deze persoon in isolatie en direct een afspraak maken voor een test bij Speed Covid Test of een andere testorganisatie zoals de GGD. Deze extra test is bedoeld om de uitslag te bevestigen en een vals-positieve uitslag uit te sluiten. Ook kan zo het bron- en contactonderzoek opgestart worden door de GGD. Uw uitslag wordt aan de hand van een beveiligde omgeving, strikt vertrouwelijk verstuurd naar de GGD. Meer informatie vindt u op de website van de RIVM, https://lci.rivm.nl/informatie-thuis. Daarnaast is er een meldingsplicht voor het melden van een positieve uitslag bij een Covid test. Door de onderstaande stappen te volgen kunt u op een veilige manier uw gegevens doorsturen welke zullen worden doorgegeven aan de GGD. Klik op de onderstaande link en vul uw naam en email in. U ontvangt een email met een code en een link naar het berichten scherm. Volg de instructies in de email. Vul de gekopieerde code in op het geopende scherm. U kunt het bericht beantwoorden met uw gegevens
Dr. F.J. Bult (Bedrijfsarts)

BIG-nummer 99020381201
Telefoon 088 – 55 555 44

Contact helpdesk
Helpdesk
: 088 55 555 00